Om spelet ”Okej på nätet?”
Vi som står bakom spelet kommer från utbildningen Anpassad IT på Mora folkhögskola. Sedan 2011 har vi letat efter material som ger kunskap om vad som är okej på nätet för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF).
Material som förklarar på ett enkelt sätt, har uppläst text, använder bildstöd eller film. Men som även ger målgruppen möjlighet att träna, för att slippa råka illa ut på nätet. Forskningen visar att personer med IF är en utsatt grupp som far illa på nätet. Men trots det finns det få material om detta.
Nu är vi glada att kunna lansera spelet ”Okej på nätet” som ger både kunskap och träning.
Spelet är uppbyggt med frågor och svar om påståendet är okej, på gränsen eller inte okej. Svaret presenteras direkt med resultat om det är rätt eller fel. Det går att göra om frågan flera gånger.
Frågorna och svaren är utvecklade och framtagna tillsammans med personer med IF i olika workshop och med studenter från kursen Anpassad IT.
Andra spel som vi utvecklat
- Nätsäkra2021 skapade vi webbplatsen Nätsäkra med ekonomiskt stöd från Skandias stiftelse Idéer för livet. En populär webbplats som används flitigt.
- Spelet ”Vem bestämmer”(2022) till Studieförbundet vuxenskolans studiecirkel Mitt val. Spelet går ut på att svara på vilken samhällsaktör som ansvarar för olika områden. Motivationen att spela ”Vem bestämmer” var hög och många valde att spela flera gånger.
Tack!
Vi vill tacka Cecilia Olsson för inspiration och feedback, Emelie Hoffer på Mora folkhögskola för kloka synpunkter, Alexander Nordh på Begripsam för att du byggt spelet och aldrig kompromissar med den digitala tillgängligheten.
Mora folkhögskola och Begripsam AB för att ni står bakom ansökan samt till stiftelsen Idéer för livet för ekonomiskt stöd.
Vi hoppas att du vill spela spelet själv eller tillsammans med andra. Kontakta oss om du har några synpunkter eller frågor, info@digijag.se
Kerstin Gatu
Pedagogisk projektledare,
Mora folkhögskola och DigiJag